Minimalistiskt eller bara misslyckad bild…

123

När jag är ute och fotar i naturen experimenterar jag ofta med olika inställningar. Jag försöker använda manuella inställningar så gott det går. Inte för att vara cool utan för att lära mig kameran och hur allt funkar. Men att bara köra manuellt kan vara väldans svårt. 

Som här till exempel… Står ute på Ängsö och fotar vårens ankomst (i fjol). Motiven är dom spirande små skira blommorna i gräset, fåglarna ute i sundet och annat på marknivå. När det sen plötsligt dyker upp något lite högre upp, ja, typ på himlen, så riktar jag förstås kameran dit och det är just då det inte blir så enkelt med manuella inställningar. För jag har ställt in värden som matchar den lite mer mörka tillvaron som råder på marken under träden och i det mörka sundet. När jag efter mina avtryck sen tittar tillbaka i kameran så ser jag bara vitt och några svaga gråsvarta fläckar på skärmen. Ja, det är inte riktigt det jag hade tänkt mig i fotoögonblicket förstås. Men varför spara bilden då?

Jo, för trots helt fel inställningar så gillade jag det jag såg. Det blev något spännande minimalistiskt. Så varför inte… Ska jag köra automatiskt då? Ja, det kanske är läge för det… Åtminstone när man befinner sig i de fotostunder där det helst inte ska gå fel. När situationen är lite sårbar. De inställningar jag då pratar om är ISO och vitbalans. Övriga inställningar vill jag helst inte köra automatiskt. 

125

124

Det är inte bara objektets placering som är avgörande. Solen har ju också betydelse. Skiftar det ofta mellan mulet och solsken till exempel, så kan det vara lite knepigt med manuella inställningar. Men varför inte ge sig själv lite utmaningar?. Det är ju trots allt i lärande syfte. Så vi får se… Jag är fortfarande i lärande process och kommer så vara för all framtid för man blir aldrig fullärd.

IMAGE-IN-ING

WILD BIRD WEDNESDAY

OUTDOOR WEDNESDAY

BLACK AND WHITE WEDNESDAY

TORSDAGSTEMA

12 tankar om “Minimalistiskt eller bara misslyckad bild…

 1. Ser att vi lyckats med liknande misstag. Fast dina blev ju nästan svart-vita och jag håller med, de är rätt läckra ändå. Jag gör ju ungefär som du förutom att jag ofta pga dålig syn måste köra på autofokus tyvärr. Men visst borde man kanske safe’a ibland.

  Gillad av 1 person

  • Tack Lena. Jag drog ner på färgen framför allt på den nedersta bilden eftersom dom brungula vassen som speglade sig i vattnet gav en trist gulbrun färg så det kändes bättre att få dom mer svartvita än guldassiga… Just såna här tillfällen ”har man ju råd” att testa sig fram lite men kanske inte om det vore en sällsynt filur som man stötte på ;). Ha det gott!

   Gillad av 1 person

 2. Det är ju det där testandet som är så spännande och skoj!
  Tur vi lever i den digitala tidsåldern så det går att prova sig
  fram utan att bli ruinerad…
  Rätt vad det är så råkar det bli en bra bild av något man inte trott på.
  Ofta blir det bara skrot av bilder man ansträngt sig mycket för att åstadkomma.

  Gillad av 1 person

 3. Jag tycker det blev spännande bilder på ett minimalistiskt sätt! Du behöver ju inte gå från manuellt till automatiskt! Du kan ju välja bländar- eller slutarprioritet! Då missar du inget men får ändå bestämma ganska mycket och det lär man sig också på! Det är i alla fall lite säkrare än manuellt och lite intressantare än automatik! 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Tänk att något misslyckat ändå visar sig vara lyckat i slutänden, jag gillar det, särskilt översta bilden. Jag brukar oftast fokusera på att manuellt sköta antingen slutartiden eller bländaren beroende på situation och sedan låta kameran välja. Men jag borde vid det här laget också gå vidare och börja välja både slutartid och bländare, har också haft lust att köpa ett gråfilter att använda vid lite längre slutartider och ljusa förhållanden. ISO och vitbalans låter jag också kameran sköta.

  Gillad av 1 person

 5. Visst är det tur att vi har de digitala kamerorna och kan fota hur mycket som helst, manuellt eller automatiskt – tänk när man hade 36-bildersrullar och analog kamera …
  Gillar dina sparsmakade foton, men det vet du ju! 🙂

  Gillad av 1 person

 6. Att leka med inställningarna är ju hela meningen med att fota manuellt. Man kan strunta i vad som är ”rätt” och skapa sådana här high key-bilder! Bilderna är superfina, särskilt den nedersta.

  Allt gott!

  Marie

  Gillad av 1 person

Tack för att Du förgyller min dag.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s