Efter branden

Klockan ringde 04:30 imorse. Vi hade en plan på att fotografera och uppleva naturen tidigt i ottan. Dock var det uppriktigt sagt skitjobbigt att kliva upp så det blev snooze ett antal gånger innan tofflorna hamnade på fötterna och vi klev upp.

Hade en plan på att se orrspel men vi hade inte rekat så där jättebra så vi styrde bilen mot urskogen i Fermansbo istället. Den skogen är oerhört vacker och varierande och har en fin vandringsled att följa. Dock var den annorlunda mot vad den varit förut… Branden har tagit en del av den vackra skogen så vandringsleden är förkortad och vägen en annan. 

43

46

48

49

47

Varningsskyltar sitter uppe och när man ser hur elden gått fram så förstår man verkligen faran med att vistas där.  Och det där dom pratade om på TV om att elden sprider sig under marken längs rötterna, det förstår man när man ser det. Elden tycks ha gått fram likt ”en kil” rakt in i skogen. Det blir verkligen en märklig kontrast mellan eldrester och grön spirande mossa. Tack vare våra zoomobjektiv lyckades vi ta några bilder. 

En fundering som jag haft sen branden är hur djurlivet ser ut i skogen efter all förödelse?… Fåglar såg och hörde vi men inget annat djurliv, inte just idag. Men däremot så funderar jag över vem eller vilka som orsakar detta… Är det hjortdjuren som sparkar upp mossan i jakt på mat eller är det andra djur som orsakar detta. Tar tacksamt mot svar om någon vet. 

44

51

Finns det någon som dessutom kan förklara vad detta är så vore det kul… Den står där mitt i skogen… bara så där 😉

50

Urskogen i Fermansbo är så där härligt mjuk och lummig och härligt grön. Andra ställen man passerar  är små myrar där naturen ser lite annorlunda ut. Det var ju just på en myr/mosse som vi för ett år sedan fick se ett orrspel. Visserligen på väldigt långt avstånd men det ärr coolt att ha sett och hört hur det utspelar sig. Någon gång ska jag sitta i ett pass och titta och helst fota. Det måste vara riktigt häftigt.

45

Några orrspel varken såg eller hörde vi idag men vi hittade ett nytt Naturreservat som vi ska utforska lite mera en annan dag. Och där hittade vi något vi tror är bajs från tjädern så det bådar ju gott 😉 

HELGBILDEN

18 tankar om “Efter branden

 1. Vilken vacker skog ni besökt.
  Här i skogen är det nästan alltid vildsvin som varit framme när marken är uppbökad, vet inte om ni har vildsvin i er skog.

  Gilla

 2. Denna typ av skog, riktig urskog, älskar jag verkligen. Det känns nästan magiskt att vandra på den mjuka mossan bland gamla träd och murkna stubbar. Nu var det länge sedan jag såg något orrspel, kanske snart är dags att åka iväg någon tidig morgon och se om man kan hitta något. Det är också lite av magi.

  Gilla

 3. Vilken vacker skog! Älskar när det är så där lummigt av mossa. Synd att elden har förstört en del… Kan det vara vildsvin som bökat i jorden? Vi har massvis av dem här.

  Gilla

 4. Det eldhärjade ger skogen en spännande dimension, det känns inte klokt att skriva det, men så är det ju. Jag blir trött bara av att läsa om er väckning, men ibland är det kul att ändra rutinerna och göra något helt annat. Vackra bilder blev det, såklart – det hade du ju fixat oavsett tid på dygnet!

  Gilla

  • Åh tusen tack! Du må tro att det krävs en hel del för att verkligen ta sig upp i den tiden…. Men vad gör man inte när ”nörden” i mig skriker att jag ska ut och SOM jag är nöjd och vlmående när jag väl är uppe och ute 😉

   Gilla

Tack för att Du förgyller min dag.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s