Möte på nära håll – Jamaica del 4

1

När vi vaknade vår första dag och fick se vår omgivning i dagsljus så gick det inte att undvika dessa oerhört fascinerande fåglar som höll till vid stranden. 

Brun PelikanPelecanus occidentalis, är den minsta av världens åtta arter av pelikaner. Den återfinns vid kusterna i Amerika. Arten är en av endast tre pelikaner som återfinns på det västra halvklotet och den ena av de endast två pelikaner som söker föda genom att dyka ner i vattnet. (Wikipedia)

Och tekniken när dom dyker ner för att hämta sin mat är så coolt att se och man kan verkligen bara sitta där och iaktta dom i timmar. Den dyker liksom med huvudet före i vattnet för att fånga fisk. Vattnet töms sedan ur näbbsäcken, som kan rymma 13 liter, innan fisken sväljs. Jag försökte fånga en del av deras beteende…

80

Det var så här vi såg dom från vår plats på stranden eller ute till havs på luftmadrassen. Tanken dök många gånger upp, att risken för att få en skit på sig var överhängande men faktum är att vi klarade oss från det under våra veckor. Puh 🙂 DET hade inte varit supertrevligt…

83

Dom sågs ofta komma tillsammans, men även en och en och jag tror att dom hade sina hem strax bredvid vår strand. Dom utgick alltid från samma plats.

84

Och då och då parkerade dom sig på trädgrenar för att puttsa fjärdrar och posera sig så fint för sambon och mig som stod där beredda med våra kameror.

75

Men oftast sågs dom komma dykande ner i vattnet, för att sen guppa upp med munnen full av mat. Här kan man faktiskt se en liten liten fisk som kämpar för sitt liv att slippa bli mat… (klicka på bilden så syns det liiite bättre)

76

77

78

79

Och efter middagen bar det av upp i luften igen. Upp i luften för att återigen ge sig ut på spaning och återigen dyka ner i vattnet… Och tekniken när dom ger sig av upp i luften är ju för härlig att se…

85

88

86

87

Nu gick det åt många exponeringar för att försöka få till en bild eller två. Egentligen har jag ingen fullträff men får vara nöjd med det jag har. Många många bilder har jag i arkivet där delar av pelikanen finns med 😉 för även fast vi försökte följa deras mönster så är dom ruskigt snabba när dom väl börjar att dyka. Hade hoppats på att få med själva landningen men det gick så där. Har ett par ”plaskande” bilder som jag ändå kan bjuda på… dock kom ju aldrig plasket där jag tänkt… Hmm 🙂 Men man måste se det humoristiska i det hela och det gör jag annars hade jag inte lagt ut bilderna.

92

90

91

Läser på Wikipedia att den bruna pelikanen var nära att utrotas under 1950- och 1960-talet pga utsläpp av bekämningsmedlet DDT. Vilken tur att det medlet är förbjudet för det ställde väl till mycket onödigt innan det förbjöds. Och är man nyfiken som jag är, så läste jag just att DDT användes i Sverige fram till 1980-talet mot skabb, huvudlöss och flatlöss… Jisses!

Men nog om såna tråkigheter. Jag ska börja planera nästa inlägg från Jamaica. Det blir nog när vi besökte Bob Marleys hem… En annorlunda upplevelse. Tills dess önskar jag er allt gott och jag håller tummarna för att vi snart får lite varmare temperaturer för nu är det inte kul längre…

Kram till er alla på Kramens dag!

Torsdagstema – I Like

Wild Bird Wednesday

18 tankar om “Möte på nära håll – Jamaica del 4

 1. Tack för ljuvliga exotiska foton från en annan del av världen. Egentligen ser ju inte fågeln klok ut med den konstiga påsen under näbben, det ser man speciellt i ett foto i profil. Vilken härlig resa ni har varit på!

  Gillad av 1 person

 2. Fantastiska bilder av en fågel som egentligen inte är vacker men väldigt fascinerande. Häftigt att se vattnet under dess vingar när dom ska lyfta. Jättefint ! Fast jag kan tänka mig att de fick jobba en del för att komma upp i luften eftersom de har så stora vingar och en kropp som är rätt stor också.
  Tack för alla fina bilder du delat med dig av !
  Kramen på kramens dag !

  Gillad av 1 person

 3. Å, jag tycker att de är så läckra! Den översta bilden är ju så snygg, när du fotat snett bakifrån. Och jättekul med bildserien, jag blir imponerad av att de faktiskt klarar att lyfta med den tunga kroppen. Där hade jag kunnat stanna i flera dagar och bara fota och titta på fåglarna ♥

  Gillad av 1 person

Tack för att Du förgyller min dag.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s