Lapplandsbesök med oönskat påhopp…

170

Larmet började yla bredvid kudden kl. 03:50, ledig lördagsmorgon. Just där och då ploppade tankar upp i mitt huvud… Tankar som försökte övertala mig om att det är himmelens varmt och skönt i sängen och nog allt är man väl lite smågalen…. Fast NEJ… att uppleva naturen en tidig morgon är fantastiskt. Nu var ju förhoppningen att vi skulle uppleva soluppgång och dimma men vädret hade ingen lust att samarbeta just den här dagen.

Men det går faktiskt att njuta ändå 🙂 För vad sägs om lördagens frukostplats 🙂 (bilden ovan)

155

Dom något utslitna träbänkarna var utbytta mot nyare och betydligt säkrare och vindskyddet fanns att tillgå om regnet bestämde sig för att komma över oss. I vindskyddet fanns färdigklyven ved och vi funderade både en och två gånger på att ta oss tillbaka till bilen för att hämta en tändare… Lite värme hade ju förstås varit rätt skönt så där i ottan… men vi skippade brasan 😉 och körde med åkarbrasa istället.

168

Kaffe och smörgås till ljudet av absolut ingenting.. det är ju bara så magiskt.

För vid den tidpunkten hade ingen pippi vaknat och några större djur ville inte visa sig, vilket visserligen var en förhoppning… om att få se alltså 🙂  För visst vore det häftigt om det i bilden ovan stod en älg, en nalle eller rent av en varg… fast nä, inte en varg. SÅ långt var inte avståndet till vår plats. På tal om varg förresten, så undrar jag faktiskt vem som varit framme här…

153

Som det står i överskriften så var vi i Lappland. Men då menar jag inte Lappland utan Naturreservatet Lappland som är beläget strax innan Skinnskatteberg (från väg 233). Marken var täckt av lingon och blåbär så jag konstaterade ganska snabbt att så värst många plockare hade inte varit framme just här denna höst. Dock ledde det vidare till tänkt bärplockarplats nästa år.

Vattnet ni ser på bilderna heter Hovtjärn. En fridfull plats med känsla av just Lappland. Kanske då med undantaget höjderna… Så värst kuperat är där inte.

167

När vi planerade helgens fotoutflykt ville vi uppleva den mer höstlika naturen som inte kommit riktigt än här hemma. Och visst är den på gång… Åtminstone här i Lappland. Varma magiska färger som sakteliga lös upp denna morgon i takt med att ljuset annalkades och solen, som tyvärr låg tungt kvar bakom molnen, ändå fick fram dess varma morgonljus.

157

159

Även dvärgbjörken har börjat skifta i färg. En oerhört vacker växt.

I Lappland skulle det även finnas klockljung, men jag misstänker att dom redan har blommat ut eller så missade vi dom helt enkelt. Många gånger handlar det om att öppna upp rätt ögon… svampögon… bärögon… insektsögon… konstögon… 😉

165

161

158

Vanlig vacker ljung, sk höstljung fanns det gott om och dom är så vackra. Älskar ju färgen och blommorna är så vackra att fota. Något annat som är vackert att fota i naturen är träd. Träd på höjden och på tvären… Levande träd och mindre levande träd… alla är dom spännande.

160

166

162

156

Svamp fanns det också men inte i någon större omfattning. Desto mer spännande svampar stötte jag på under min fotorunda. Dessa lämnade jag dock kvar. Det var ju ingen svamputflykt vi var på 🙂 Inte denna gången men snart så…

163

Nu var allt inte så där superduper bra, så där HEEELT perfekt denna morgon… Vi fick uppleva något jag, TACK OCH LOV! bara upplevt en gång förut och hoppas att ALDRIG mer behöva uppleva… 

Älgflugeattack!!! Fy tusan så jäkla äckligt det är. Jag må ha blivit biten av diverse odjur och burit på en mängd fästingar vilket är bland det äckligaste jag vet men dessa!!!

älgfluga

(bild lånad från Wikipedia)

Älgfluga, även kallad hjortfluga och älglus är en lusfluga, en blodsugande parasit. En fruktansvärt otrevlig levande varelse… Vill ni veta mer om detta vidriga väsen så kan ni läsa här . Det som är värst är att dom kommer från ingenstans och helt plötsligt har dom krypit in i håret och ner i hårbotten eller så kryper dom in innanför kläderna. Dessutom är dom nästintill omöjliga att ta död på… Fy f-n!

169

Nog om dessa äckel. För trots denna attack så är vi nöjda med lördagens fotoutflykt. Fast tanken var att vi skulle stanna på fler ställen men vetskapen om att hårbotten var besökt av vidriga varelser gjorde att vi for hem och snabbare än illern stod vi i duschen och håret luskammades för att garantera flugfritt, eller mer lusfritt hår 😉 Nu ser jag ändå fram emot en ny fotoutflykt. Får se vart den bär av 🙂

HELGBILDEN

OUR WORLD TUESDAY

32 tankar om “Lapplandsbesök med oönskat påhopp…

 1. Så du har också hittat dropptaggsvamp nu. Kul! Och tyvärr har jag också träffat på dessa vidriga älgflugor, jag har ju långt och väldigt tjockt hår och höll på att få panik när det började röra sig i hårbotten och även under kläderna. Ryser vid minnet. Tack och lov är de väl inte alltför vanliga.
  Underbara bilder fick du med dig hem iallafall, tur det.

  Gillad av 1 person

  • Aha, är det så svampen heter. Jag försökte googla fram något men hittade inget direkt. Tack 🙂 Ja visst är det så fruktansvärt vidrigt med dessa älgflugor. Vetskapen om att dom kryper i håret är så vansinnigt äckligt men jag kommer att vara ute i skogen igen. Ska nog ta med mig min mygghatt 🙂 Undrar om den funkar som skyddsutrustning… Tack och kul att du gillar bilderna 🙂 Alltid lika uppskattat!

   Gilla

 2. Jag har hört om älgflugor men aldrig upplevt dem, tackolov! Vet att renskinnen jag säljer i butiken ibland har hål av flugorna – då anar man ju hur rejält de kan bitas! Måste kolla din länk så att jag kan undvika platser där de trivs.
  Och så är ni ju rätt knasiga som går upp sådär tidigt … jag hade garanterat stannat i sängvärmen 😉
  Men bilderna, bilderna, bilderna – ja de är såklart magiskt vackra!

  Gillad av 1 person

  • Tack Anni! Trots att jag egentligen är riktigt morgontrött så ångrar jag aldrig att jag övervinner den där enorma lusten att faktiskt stanna kvar i sängen. Att få vara ute i naturen i arla morgonstund är något speciellt och kan upplevas om och om igen. Ha det gott.

   Gilla

 3. Tack för att jag fick ta del av din ljuvliga morgon. Önskar jag hade varit med. Bilderna är outstanding helt enkelt proffsiga och otroligt väl tagna. Konstigt att du inte såg något vilt för där det finns älgflugor finns älg säger vi här i Småland. Jag måst dock hålla med dig för de är de äckligaste kryp som finns ja till och med äckligare än fästingar för de attackerar helt ljudlöst. Grrr. Ha en fin vecka och nästa gång hoppas jag du får din dimma.

  Gillad av 1 person

  • Tack så jättemycket Inger för dina fina ord. Ja, faktum är att jag väntade mig se en älg eller 2 för det kändes liksom som att dom skulle trivas där men nästa gång så 😉 Fast då vill jag nog helst slippa möta dom äckliga flugorna.

   Gilla

  • Haha, fast jag kan lova att trots dessa äckliga flugor var det värt det för dom tidiga morgnarna är magiska 🙂 Tack och lov är det bara andra gången jag råkat ut för dessa och jag vistas ofta ute i skogen. MEN jag är inte jättesugen på att möta dom igen så visst känns det liiite motigt 😉

   Gilla

  • Tack så mycket. Ja dom där odjuren vill jag inte träffa på några fler gånger… Men risken är väl rätt stor när man vill vistas i naturen. Tack och lov är dom väl mest aktiva nu under ett par månader. Hoppas att dom utrotas någon gång 😉 Ha det gott.

   Gilla

 4. Heja du som inte lyssnade på rösten som sa att du skulle stanna i sängen och missa den tidiga turen i skogen! 🙂
  Fantastiska bilder 🙂 Den 6:e i inlägget blir en klar favorit!
  Älgflugor – det är varelser vars existens man lätt kan ifrågasätta *ryser*
  Önskar dig en fin fortsättning på veckan! Snart är det helg igen! 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Vilken njutning för denna skogvaktardotter, som inte varit i en
  riktig skog på åratal. Min far hade sitt område Grangärde-
  och Mockfjärdstrakten.
  Sina foton är såååååååå vackra!

  Gillad av 1 person

 6. Pingback: Kan man tröttna på skogspromenader? | Susanne Granholm Carter

Tack för att Du förgyller min dag.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s