Bara ett litet tips…

… från mig, en nördig hobbyfotograf. Absolut inget proffs men med stor passion för fotografering och främst naturfoto.

Jag använder så gott som alltid manuella inställningar på kameran. Detta för att själv styra över mina bilder. Nu kan jag ju förstås erkänna att om situationen är sådan att det jag ska fota inte kommer att hända igen… ja, då tänker jag om och använder vissa hjälpmedel. 

Jag tänkte visa lite hur jag tänker och ser när jag är ute och fotar i naturen och ge lite tips. Jag tänkte ta med er till Sanders Gammelskog i Falun. Finns det en översikt över skogen du besöker så ta dig tid och se hur det ser ut. Oftast är jag redan lite påläst innan besöket men det händer att vi stannar helt apropå om någon plats bara dyker upp längs vägen vilket kan vara spännande.

174

Hur tänker jag då…

Nr 1: Det är ingen tävling i terränglöpning… Gå in i skogen, känn in och se dig omkring. Stirra inte enbart framåt, se dig omkring och framför allt – ÖPPNA DINA ÖGON!

Stanna upp lite då och då och om det är möjligt, ta en liten avstickare från stigen men se upp så du inte tappar bort dig i okänd terräng.

I Sanders Gammelskog kom vi fram till en liten nybyggd träbro. Det porlande vattnet är som ljuv musik och små bäckar och andra vattendrag i just skog är konst…

Dagen vi var där var den varmaste dagen på året, hittills… Solen värmde där den stod högt på himlen och var inte helt optimal för fotografering. Risken för tråkigt utfrätta partier är stor i dessa förhållanden men just denna dag kunde vi inte styra över tidpunkten för vår fotorunda så då får man göra det bästa av situationen. I skogen har man ju tack och lov träd som perfekt rekvisita 🙂 så det får man ta vara på.

Det var på bron jag stannade upp och såg dom två stockarna som låg där efter ett fall. Och mellan dom två bildades en alldeles egen inramning. Det var där jag hittade min bild. Eller mina bilder…

175

Telezoomen satt på min kamera och efter att jag tagit stöd av räcket började jag inzoomningen. Det är just i detta ögonblicket jag blir inspirerad och alldeles till mig… Tänk så många människor som bara går över bron och inte ser den naturliga konsten som finns och bjuder på sig själv.

176

Om du har ett objektiv som går att zooma, testa dig fram. Börja med att stänga av autofokusen, det är ett måste för annars styr din kamera det du ska se. Jag vill ju se själv så därför är autofokus, no no!

Håll kameran still och zooma sakta fram och tillbaka. Konsten träder fram och ändrar sig. Tänk att en plats, ett litet område kan få helt olika bilder. Det är precis samma som när jag fotar makro. Jag ligger platt eller står på alla fyra och zoomar, fram och tillbaka. Möjligen använder jag kroppen och flyttar mig lite åt sidan men det mesta gör jag på fast plats. Genom att just zooma fram och tillbaka skapas olika bilder från ett och samma lilla område. Ta vara på det!! Man behöver inte gå mil efter mil. Ni anar inte hur mycket det går att skapa på en liten plats 🙂

177

178

179

180

181

Visst är det fascinerande! Ni kanske tycker något annat och det får ni ju göra. Det här är bara ett litet tips från en nördig hobbyfotograf. 

Ett annat litet tips jag vill delge er utifrån min fotografering är om vitbalans.

Jag använder mig av egen vitbalans. Absolut att Auto är ett alternativ men jag har hittat min inställning som jag använder till 90% och det är K, som i Kelvin. Färgtemperaturer räknas i Kelvin och alla typer av ljus har olika färgtemperaturer. En och samma bild med olika K-inställningar kan ge helt olika känslor. Jag tänker inte gå närmare in på hur det funkar för det finns många bra sidor på internet där du kan lära dig mer om det. Jag har valt att ställa in K mellan 7000-7500 vilket ger en varmare bild. Auto ger ofta en något mer ”kylig” känsla med blåstick i bilden vilket jag inte uppskattar. Det finns absolut tillfällen då blåstick passar bra. Testa er fram, det är det enda sättet att lära sig på och att hitta sin grej 🙂 Lycka till!

NF TREES and BUSHES

NF DAM

OUTDOOR WEDNESDAY

WEDNESDAY AROUND THE WORLD

12 tankar om “Bara ett litet tips…

  1. Otroligt vackra bilder, som alltid. Gillar den gulgröna tonen i dina bilder. Måste säga att det där med Kelvin är nåt jag totalt har missat!! Det har jag inte hört talas om, men så läser jag ju inte vare sig böcker eller instuktionsböcker just nu eftersom jag av olika orsaker inte klarar det just nu. Det måste jag ta reda på mer om. Tack för dina fina tips.

    Gillad av 1 person

Tack för att Du förgyller min dag.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s