Kap Verde, del 2

260

Landskapet på Kap Verde är som sagt väldigt platt och fattigt på grönska. Men ändå upplevde jag det fascinerande på sitt sätt. Som bilden ovan =)

259261

Den enda asfalterade vägen jag tidigare berättat om byts efter ett tag ut mot hjulspår i sanden och där är det bara att följa spåren så att säga. Och det gjorde vi en dag då vi hyrde bil och gav oss ut på eget litet äventyr.

275258274276Bilderna ovan är hämtade från byn Murdeira som ligger halvvägs mellan Santa Maria och huvudstaden Espargos. Där finns inte så mycket mer att göra än att stanna till och se dom höga vågorna slå upp över stenarna. Men det var ett stopp som gav oss många bilder på minneskortet och det gillar vi båda.

Ett av målen under vår dagsutflykt var att se The natural pool i Burracona. En bassäng som tidvattnet skapat bland klipporna. Mitt på dagen när solen är i rätt position kan man se The Eye, ett ljusfenomen som uppstår när solen lyser in genom grottans öppning och ett öga syns på grottans botten. Dock var det som på många andra turistattraktioner massvis med folk och knappt något gick att se, så vårt besök just där blev snabb som en handbromsvändning, typ… ;). Vi stannade istället till vid en annan vacker plats där vattnet skapat grottor och färgen på vattnet lyste ljuvligt turkost. 272Mycket på ön är halvfärdigt och halvraserat. Flertalet nybyggnationer har stannat av, av olika anledningar. Endast ett fåtal byggen sågs vara aktiva och på gång. Många stod tomma och övergivna med säkert sin historia inristat bakom väggarna.

268

273271Dessa tre hus (bilden ovan) fann vi på öns östkust. En plats dit turister lockas för att få se ryggfenorna från citronhajens framfart och ännu en plats liksom de andra turistattraktionerna på ön, som leder förbi något eller någon som gör att man måste stanna till, veva ner bilrutan och få vägen utpekad för att sen få en utsträckt hand framför sig och en väntan på en slant för besväret. Jag kunde här känna en liten irritation eftersom jag valde att se mig omkring på egen hand och visst kan jag ge dom en slant men när detta beteende upprepades gång på gång så tröttnade jag… så av ren tjurighet (tant, jag vet..) så valde jag/vi att skippa hajen. Fotade gjorde vi men utan hajinnehåll, fast det går ju att klistra in i efterhand om man tycker det ger något.

316

Palmeria, öns lilla fiskeby var ett annat stopp på vägen. En by fylld av härliga fasadmålningar och annat vackert att fota, både i hamnen och i byn. Byn som vi snurrade runt i x antal gånger innan vi fann vägen vidare på vår färd. Några tydliga vägskyltar kunde man inte finna och eftersom vägen bestod av dessa hjulspår i sanden så var inte vår väg helt enkel att finna.

312311

En sak som slog oss under vår vistelse är alla fantastiskt varma och vackra färger som finns på öns byggnader och invånare och andra tillhörande inslag. Blå, ofta av nyansen ljusblå och kornblå syntes vara ett populärt val. Och vackert som bara den!!!

317Som t ex på detta lilla kapell i byn Pedra Lume.

314Eller på detta hus i Santa Maria.284321313269315318Med oss hem följde en vackert färgsprakande tavla som nu pryder vår hall. En tavla som dock gav onda blickar och orsakade att jag inte fick fota några människor som satt på bryggan och rensade sin fisk. Som vi förstod så finns det visst agg mot människor som tagit sig över från Senegal och tar över turisternas handel av souvenirer. Om det är så vet jag inte men fiskegubben på bryggan pekade på mig och tavlan och sa något om Senegal och förbjöd mig att fota just där och då. Dock gick det bra att vid ett senare tillfälle komma tillbaka och fota, då utan tavlan i hand.

291Under vår vecka hade vi All inclusive, ett val jag inte haft förut av olika anledningar men jag är riktigt nöjd över detta hotellets mat. Fräscht och varierat och gott. Mysigt är det förstås att kunna testa olika mathak men det får bli en annan gång.

Ha det gott alla nära och kära.

tjolahopp

3 thoughts on “Kap Verde, del 2

 1. Tack för ”mellandagshälsningen” Susanne 😉 …. hoppas att även du har haft en trevlig jul med de dina.
  Härlig bildserie du visar oss, och HAR visat oss från Kap Verde…det är så man längtar bort.
  Hoppas att jag får lite mer tid till fotografering och andra saker med för den delen under 2014. Förändringarnas tid har blåst över det gångna året och jag har blivit av med min nattjänst och jobbar nu dag (ve & pina)…men intalar mig själv att det bara är en tillfällig fas i arbetslivet. Jobbar nu stenhårt på att få tag på en nattjänst igen så jag kan få mitt liv tillbaka.
  Önskar dig en trevlig nyårshelg och ett gott 2014.

  Vh

  Gilla

Tack för att Du förgyller min dag.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s