Dax för lite fler fototips…

… och denna gången lämnade jag makroobjektivet hemma (ljug!! det låg i fotoryggan, utifall att…) och kopplade på mitt 70-300 mm zoomobjektiv. Tänkte tipsa lite om hur jag tänker och agerar på mina fotorundor vad gäller ljus, fokus, bakgrund etc…

Till att börja med ställer jag in ISO-talet för vad jag tror blir bra. Är inte rädd för att öka på lite för att kunna variera mig mer på övriga inställningar, dvs bländare och slutartid. Exakt vad jag använt mig av kan ni se sist i inlägget.

Jag stänger ALLTID av den automatiska fokusfunktionen för att kunna bestämma mitt egna fokus (alltså där skärpan ska vara), som t ex bilden ovan där jag fokuserade på den hårt arbetande insekten. Om ni har kvar den automatiska funktionen bestämmer kameran vart den ska sätta sitt fokus och i ett virrvarr som detta med blommor och trädgrenar överallt så kan kameran få något av spader och blir stående i sitt zoomande fram och tillbaka, skitdrygt och inte särskilt givande heller…

Fördelen med att använda manuellt fokus är att du kan leka mer och plocka fram din kreativa ådra. Bilden här ovan är inte ett misslyckande av att jag i fotoögonblicket tappade balansen eller liknande utan den är med avsikt skapande. Jag zoomar in hur mycket jag vill ha med i bilden och styr sen fokus själv på vad jag vill ha skarpt. Det är urfascinerande att stå still och bara vrida objektivet (ja alltså inte HELA objektivet eller snurra hela kameran… utan dom rörliga delarna) och se vart fokus hamnar och på så sätt skapa din bild. Men visst kan du gå fram och tillbaka på plats, med risk för att någon stannar och frågar om du är nödig… Det är frivilligt…

Nåt annat jag vill tipsa om är att välja tidpunkt att fota. Jag föredrar gryning och skymning eftersom det ger ett mer varmt och behagligt ljus och solen står lägre och kan utnyttjas på ett annat sätt när du fotar. Sen är jag långt ifrån släkt med tuppen utan föredrar sängläge den tidpunkten MEN jag kan ändå lova att det är värt att kliva upp, för det är oslagbart!!!

OCH när du ändå tagit dig upp och ut… TESTA ljuset. Varför inte gå runt ett träd som står i full blom, likt en pinknödig vovve.. men spelar roll då!!! Och fota från alla håll och vinklar och med solen från sidan eller med solen i ryggen eller varför inte testa motsols. Ni får säkert någon kommentar någon gång om att det ABSOLUT inte går att fota mot solen (det har jag fått!!) men skit i det och skyll på mig =) Jag vet att det går alldeles utmärkt. Du kan på så sätt få en snygg siluettbild eller om du väljer att ha solen delvis skymd, riktigt effektfulla bilder.

När ni nu står där med er kamera och letar den perfekta bilden så ta vara på vad ni har runt omkring er.

Som ni ser så har jag fokus på små detaljer (bländare 5,6 eller 6,3 eller 7,1) och detta för att få den ”suddiga” omgivningen. Så NEJ då… det är inte ni som börjar se dåligt!!! Om jag istället skulle ändra bländaren till 16, 18, 20 etc så skulle även det i bakgrunden synas i detalj. En smaksak förstås och helt avgörande på vad du är ute efter. Ett landskapsfoto där du vill ha med så mycket som möjligt i bilden, ja där använder du dom högre talen. Tänkte inte bli så mer ingående i bländare och slutartider eftersom det är allt annat än enkelt men jädrar så bra att kunna =)

Åter till omgivningen… På bilden här ovan använde jag mig av gräset som fanns runt omkring. Gräset och dom gröna buskarna (lite längre bort) utgör en lugn bakgrund till dom vita blommorna.

Här har jag tagit vara på en sidobyggnad av rött tegel som solen lyser på och som ger dess ljuva färgnyans a´la 80-talets aprikosfärg.

Himlen är en perfekt bakgrund att använda sig av. Den går att utnyttja på flera sätt. Nyansen på himlen beror ju förstås på om den är molnfri eller inte och var du har solen någonstans. Självklart även genom olika inställningar på kameran, liksom andra tillbehör som olika sorters filter och sånt men det kan vi skippa här.

Det finns ju förstås annat i omgivningen som ligger lite mer nära… t ex omgivande blommor och grenar som i det här fallet. Det är också himla snyggt att använda sig av för att få en snygg bakgrund och här är det då extra viktigt med valet av bländare. Om jag här skulle använt t ex bländare 25 så skulle så gott som allt i bilden synas mer detaljerat (nu är det inte så här enkelt egentligen…). Detta lite förenklat hur det funkar men vill ni ha mer fördjupade kunskaper så går det bra att vända sig till någon mer expertliknande person för jag är usel på att lära ut…

Förutom allt detta (om ni nu orkat att läsa ända hit…) så är det övning, övning, övning och nedrans så tacksamma vi ska vara att det inte är 36 eller 24 bilders fotorullar vi har utan kan knäppa, knäppa och knäppa och sen, om man orkar…. radera dom bilder vi inte blir nöjda med. Och GLÖM nu inte att det behövs lite tålamod också och som jag skrivit så många gånger förut…

SE SE SE… kliv inte över eller på det lilla, gå inte bara förbi utan öppna dina ögon och SE!!! Lycka till!! Och nu till det sakliga:

  • Bild 1: ISO 160, f/5,6 (bländare), 1/800 sek (slutartid).
  • Bild 2: ISO 160, f/5,6 , 1/800 sek.
  • Bild 3: ISO 250, f/5,6 , 1/2000 sek.
  • Bild 4: ISO 250, f/7,1 , 1/640 sek.
  • Bild 5: ISO 160, f/5,6 , 1/640 sek.
  • Bild 6: ISO 160, f/5,6 , 1/200 sek.
  • Bild 7: ISO 250, f/7,1 , 1/640 sek.
  • Bild 8: ISO 250, f/7,1 , 1/640 sek.
  • Bild 9: ISO 160, f/5,6 , 1/800 sek.
  • Bild 10: ISO 250, f/7,1 , 1/500 sek.
  • Bild 11: ISO 250, f/7,1 , 1/1250 sek.
  • Bild 12: ISO 250, f/7,1 , 1/1250 sek.
  • Bild 13: ISO 160, f/5,6 , 1/200 sek.

Är ni sugna på fototips kring makrofoto kan ni klicka in här: MAKROTIPS

En tanke på “Dax för lite fler fototips…

Tack för att Du förgyller min dag.